Admin .
Mesaje : 225 Data de inscriere : 21/11/2013
| | Totul despre Antioxidanti | |
Ce sunt antioxidanţii? De unde vin? De ce avem nevoie de ei? Voi încerca să răspund la aceste întrebări importante, cu atât mai mult cu cât viaţa voastră poate depinde de înţelegerea motivelor pentru care trebuie să-i introduceţi în dieta pe care o urmaţi.Antioxidanţii combat oxidanţii, deci ce sunt oxidanţii? Aceştia fac parte din mecanismele primare de apărare ale organismului, dar trebuie ţinuţi sub control, în caz contrar putând cauza boli inflamatorii precum astmul sau artrita.Cum "apar" oxidanţii în corpul nostru? În primul rând, ca produşi secundari de reacţie a metabolismului la nivel celular. Cu alte cuvinte, sunt substanţe rezultate în urma reacţiilor de ardere din celulele nostre. În al doilea rând aceştia pot ajunge direct în organism prin mâncare. Carnea arsă sau prăjită, mâncărurile afumate, cartofii prăjiţi (normal, tocmai cele mai gustoase feluri!) conţin foarte mulţi oxidanţi. De asemenea, îi mai putem dobândi prin inhalarea fumului, a gazelor de eşapament, sau chiar prin expunerea la radiaţiile solare puternice. Oxidanţii mai sunt numiţi şi "radicali liberi", pentru că moleculele acestora, având un electron lipsă, sunt extrem de instabile. Pentru a se stabiliza, ele "fură" un electron de la o altă moleculă care, la rândul ei devine radical liber. Astfel se crează o reacţie în lanţ, extrem de periculoasă.Radicalii liberi sunt cauza principală a degradării sănătăţii, în general. Ei atacă pereţii celulelor sau distrug părţile acestora capabile să producă energie (mitocondriile). Dacă oxidanţii ajung să atace nucleul, ei pot altera ADN-ul conţinut, iar celulele nu se vor mai putea replica fidel, ceea ce va conduce la apariţia celulelor cancerigene. Bolile puse pe seama atacurilor "radicalilor liberi" sunt: diabetul, hipertensiunea arterială, afecţiunile cardiovasculare, cataracta, cancerul, astmul, artrita.Cum ţinem oxidanţii sub control? Principalul ajutor vine tot din partea organismului, prin enzimele şi antioxidantii produşi de acesta. Probabil, cea mai importantă enzimă este SOD - Superoxid Dismutaza - însă enzimele lucrează în conjuncţie cu antioxidantii pe care-i procurăm din alimente, în special din legumele şi fructele bogate în vitamine şi minerale. Aşadar, o dietă echilibrată este esenţială.Antioxidantii sunt împărţiţi în trei mari categorii:
- Vitamina A conţine carotenoide, substanţele puternic antioxidante Sunt cele care dau culoarea roşie morcovilor sau tomatelor;
- Vitamina C. acidul ascorbic, abundă în citrice şi cartofi.;
- Vitamina E numită şi tocoferol, dizolvă grăsimile şi joacă un rol esenţial în protejarea peretelui celulei.
- Mineralele cu rol antioxidant, în principal seleniul, zincul, magneziul şi fierul.
- Bioflavonoidele, care măresc puterea de acţiune a vitaminei C.
Din cauza ritmului de viaţă alert, este dificil să te hrăneşti permanent în mod corect, însemnând mâncare foarte proaspătă sau preparată sănătos. De aceea,suplimentele nutritivepot fi o soluţie. În condiţiile actualei explozii a cazurilor de cancer, cred că fiecare din noi ar trebui să-şi compenseze dieta cu antioxidanţi. Noi, cei din FLP, împreună cu clienţii noştrii, putem alege dintr-o gamă largă şi foarte generoasă. Funcţie de vârstă, sex şi felul în care ne hrănim, fiecare avem nevoie de cantităţi sau tipuri diferite de suplimente, însă folosiţi măcar un produs din următoarele categorii:Produse de la Forever Living care conţin:
- vitamine: Aloe Vera Gel, Absorbent-C, A-Beta CarE,Lycium Plus şi Forever Kids;
- minerale: Aloe Vera Gel, A-Beta-CarE, Nature Min şi Fields of Greens;
- bioflavonoide: Forever Bee Polen şi Forever Bee Propolis
Dr. Peter Atherton | |
|